آیا اسم دیگر آنفولانزا را می توان سرماخوردگی گذاشت ؟
آنفولانزا با سرماخوردگی تفاوت دارد؛ به طور معمول نشانههای آنفولانزا شدیدتر است و بیمار اغلب نسبت به سرماخوردگی زمان بیشتری از کار و مدرسه باز میماند. نشانههایی مانند تب، کوفتگی و درد در بدن، سر درد، خستگی، از دست دادن اشتها، سرفهی خشک و گلوی دردناک یا خشک مربوط به کدام است آنفلوآنزا یا سرماخوردگی ؟در ادامه به بررسی بیشتر این بیماری و اطلاعات مفید در مورد آن می پردازیم.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
آیا اسم دیگر آنفولانزا را می توان سرماخوردگی گذاشت ؟
بیشتر مردم بدون مشکل جدی از این بیماری رهایی مییابند، اما گاهی بیماری به عفونت باکتریایی، از جمله عفونت گوش، عفونت سینوسها یا عفونت مجراهای تنفسی(برونشیت)، میانجامد. البته، با نگهداری مناسب از بیمار در خانه میتوان از این عفونتها پیشگیری کرد. در برخی بیماران ممکن است عفونتهای دردسر سازتری مانند نومونیا به وجود بیاید.
بیمارانی که در خطر چنین عفونتی هستند و باید در بیمارستان بسری شوند، عبارتاند از: بچههای کم سن، بزرگسالان ۶۵ ساله یا بیشتر و کسانی که ناراحتیهای پزشکی جدی دارند. چه چیزی آنفولانزا را به وجود میآورد؟ دو نوع ویروس آنفولانزا، A و B ، باعث آنفولانزا میشوند. به طور معمول نوع A عامل همهگیری سالانهای است که رخ میدهد. این ویروسها پیوسته تغییر میکنند و زیرنوعها یا سوشهایی را تولید میکنند که با ویروس اولی تفاوت دارند اما برخی از ویژگیهای آن را حفظ کردهاند.
سوشهای ویروس آنفولانزا که باعث آنفولانزا میشوند ممکن است از سالی به سال دیگر تفاوت داشته باشد. نشانههای آنفولانزا چیست؟ آنفولانزا با تب، سرفه، احساس سردی همراه با لرز، کوفتگی و درد در بدن، سر درد و خستگی همراه است. این نشانهها به طور معمول ۳ تا ۴ روز ادامه دارند و پس از آن ممکن است بیمار برای یک هفتهی دیگر یا بیشتر، سرفههای خشک، آبریزش بینی و گلودرد داشته باشد. دورهی کمون(شکلگیری)، یعنی زمانی که فرد در معرض ویروس آنفولانزا قرار میگیرد تا زمانی که نشانههای بیماری را بروز میدهد، ۱ تا ۴ روز است.
اگرچه مردم اغلب واژهی آنفولانزا را برای هر نوع بیماری به کار میبرند که نشانههایی مانند آنفولانزا دارد( مانند سرماخوردگی معمولی یا ویروس معده)، آنفولانزا یک بیماری ویروسی مجزا با نشانههای ویژهی خود است و بهطور معمول در زمانهای ویژهای از سال، پایان پاییز و طی زمستان، رخ میدهد.
آنفولانزا چگونه تشخیص داده میشود؟
متخصصان بهداشت به طور معمول آنفولانزا را از روی نشانههای آن تشخیص میدهند، بهویژه اگر موردهای مشابه زیادی از بیماری در جامعه دیده شود و مرکز بهداشت منطقه شیوع بیماری را تایید کرده باشد. به طور معمول به آزمونهای مرسوم از افرادی که نشانههای شاخص آنفولانزا را دارند، نیازی نیست.
بهندرت، با آزمون نمونهی خون یا مایع بینی یا گلو، ویروس آنفولانزا را شناسایی میکنند.
آنفولانزا چگونه درمان میشود؟
مراقبت و استراحت در خانه همهی چیزی است که برای تسکین نشانههای آنفولانزا نیاز هست. باوجود این، داروهای ضد ویروس برای کاهش مدت زمان بیماری و شدت نشانهها نیز وجود دارد. این داروها بهویژه برای افراد مسن و کسانی که خطر شدت گرفتن پیامدهای بیماری در آنان بالاست، مفید هستند. مصرف این داروها را طی دو روز پس از بروز نخستین نشانهها باید آغاز کرد. مصرف این داروها به دستور پزشک نیاز دارد.
درمان خانگی آنفولانزا چیست؟
استراحت، استراحت و استراحت. برای کاهش تب و سر درد میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. دکانجستانتها میتوانند آبریزش بینی را کاهش دهند و از فشار و درد بافتهای باد کرده در صورت و پشت پردهی صماخ گوش بکاهند. با نوشیدن مایع و ضد سرفههایی که به تجویز پزشک نیاز ندارند، میتوانید از سرفهها بکاهید. شستن دست و صورت و پاشویه، البته نه با آب بسیار سرد، نیز به کاهش تب کمک میکند.
آیا ازآنفولانزا میتوان پیشگیری کرد؟
شما با واکسینهشدن سالانه علیه ویروس آنفولانزا میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید. این واکسن به بدن شما تزریق می شود و بهترین زمان برای این کار ماه مهر و آبان است. این واکسن را به کودکان بالاتر از ۶ ماه و هر فردی که میخواهد به پیشگیری از این بیمار کمک کند، تزریق کرد.
این واکسن برای افراد زیر سفارش میشود:همهی کودکان۶ تا ۲۳ ماهه همهی بزرگسالان بالاتر از ۵۰ سال بزرگسالان و کودکان ۲ ساله و بیشتر که به ناراحتیهای دیگری مانند آسم، بیماری قلبی، ناراحتیهای تنفسی یا بیماریهای دستگاه ایمنی دچار هستندزنانی که طی فصل آنفولانزا باردار هستندواکسنی دیگر نیز به بازار آمده است که نوعی افشانهی بینی است و برای کودکان سالم و بزرگسالان ۵ تا ۴۹ سال مناسب است. این واکسن به زنان باردار و کسانی که بیماری دستگاه ایمنی دارند، داده نمیشود. بیشتر بدانیم همهگیری گستردهی آنفولانزا درپی تغییرهای شگرفی در ویروس آنفولانزا رخ میدهد.
این همهگیری حدود هر ۱۰ سال رخ میدهد. وقتی تغییر شگرفی در ویروس رخ میدهد، افرادی که به آنفولانزا مبتلا شدهاند، با شدن بیشتری بیمار میشوند. ویروس سرماخوردگی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. قطرههای کوچکی از سرفه یا عطسهی دیگران، چیزهایی مانند دستمال یا هوله که به مایع بینی یا گلوی فرد بیمار آلوده شده باشد یا تماس با دست آلودهی فرد مبتلا، میتواند شما را بیمار کند. از این رو، شستن دستها، بهویژه طی زمستان، سفارش شده است. افرادی که به ویروس آنفولانزا آلوده شوند، ۱ روز پیش از این که نشانههای بیماری بروز کند تا ۵ روز پس از بروز آن، میتوانند دیگران را آلوده کنند.
هم در پیشگیری و هم در درمان زودرس آنفلوانزا اگر در ۴۸ ساعت اولیه شروع بیماری داده شوند موثر میباشند. در طی اپیدمیهای فصلی آنفلوانزا، داورهای ضد ویروسی، کمک کننده بسیار مهمی به واکسیناسیون در استراتژیهای کاهش بار طبی و اقتصادی آنفلوانزا میباشند چرا که داروهای ضد ویروسی میتوانند با حجم زیاد ذخیره شوند و اثرات تکمیلی آنی داشته باشند.
گروههای در معرض خطر با توجه به این مطالب و به دلیل محدودیتهای تولید واکسن در سراسر جهان، استفاده از واکسن به افراد در معرض خطر بیماری شدید آنفلوانزا مانند افراد بالای ۶۰ سال، افراد مقیم در آسایشگاهها و اماکن نگهداری بیماران مزمن، بالغین و کودکان دارای بیماری مزمن ریوی و قلبی عروقی از قبیل آسم، بالغین و کودکان دارای بیماریهایی از قبیل بیماریهای مزمن متابولیکی، نارسائی کلیوی هموگلوبینو پاتیها، ضعف سیستم ایمنی- کودکان ۲۳ تا ۶ ماه، افرادی که به مدت طولانی تحت آسپرین درمانی بودهاند، زنانی که در فصول مختلف مستعد عفونت با ویروس آنفلوانزا در سه ماهه دوم و سوم حاملگی خواهند بود.
تفاوت سرما خوردگی با آنفولانزا سرما خوردگی وآنفولانزا علائمی مشابه دارند. سرما خوردگی معمولا خفیف تر است در حالی که آنفولانزا علائم شدید تری دارد. هنگام سرما خوردگی معمولاعلاوه بر احساس خستگی عطسه و سرفه می کنید و آبریزش بینی دارید. ممکن است تب نداشته یا تب پایینی داشته باشید. (فقط یک یا ۲ درجه بالا تر از حد طبیعی).
هچنین ممکن است کوفتگی عضلانی یا سوزش گلو، اشک ریزش وسر درد هم داشته باشید. آنفولانزا ناگهان شروع شده و بسیار آزار دهنده است. شما احساس ضعف و خستگی می کنید و تب دارید. علائـــم دیگر شامل سرفه های خشک، آبریزش از بینی، لرز، درد عضلانی، سر درد شدید، درد چشم وگلو درد میشود. مدت زمان بیشتری طول می کشد تا آنفولانزا کاملا خوب شود اما در سرما خوردگی این مدت کوتاه تر است.
علت سرما خوردگی و آنفولانزا چیست؟
بیش از ۱۰۰ نوع ویروس مختلف می توانند سرما خوردگی ایجاد کنند. امــــــا ویروس هایی که باعث آنفولانزا می شوند زیاد نیستند. همین مطلب یعنی انواع کم ویروسهایی که باعث آنفولانزا می شوند باعث شده واکسن هایی تهیه شود که به پیشگیری از آنفولانزا کمک می کنند. اما در مورد سرما خوردگی ساختن واکسن به دلیل تعداد زیاد ویروسها میسر نیست. داروهای قابل مصرف بدون دستور پزشک ترکیبات زیر در داروهایی که برای سرما خوردگی و آنفولانزا تجویز می شوند وجود دارند.
قبل از مصرف داروها بر چسب آنها را با دقت بخوانید. اگر سوالی داشتید حتما از پزشک یا داروساز بپرسید. – داروهای ضد التهاب و آرام بخشها معمولا درد را بهبود بخشیده، تب را پایین می آورند. بعضی از این داروها شامل استامینوفن، آسپرین، ایبوبروفن، کتوبروفن و ناپروکسن می شوند. بچه ها و کودکان نباید آسپرین بخورند. – داروهای ضد سرفه که باعث قطع سرفه می شوند مثل دکسترومتورفان. در صورتی که سرفه شما حاوی ترشحات است از این دارو استفاده نکنید. – اکسپکتورانت ها که موجب رقیق تر شدن ترشحات گلو می شوند و باعث می گردند هنگام سرفه این ترشحات راحت تر خارج شوند.
راههای پیشگیری از سرماخوردگی
۱- شستشوی دستها.
۲- جلوی عطسه و سرفه خود را با دستمال کاغذی بگیرید و نه دستها.
۳- دست نزدن به صورت (چون ویروس سرماخوردگی از راه چشمها، بینی و دهان وارد بدن میگردد)
۴- نوشیدن آب فراوان. ۵
– ورزش کردن.
۶- سیگار نکشیدن.
۷- دوری گزیدن از افراد مبتلا به سرماخوردگی.
۸- برخورداری از یک رژیم غذایی معتدل سرشار از ویتامین.
رژیم غذایی درسرما خوردگی و آنفلوآنزا چه غذاهایی برای سرماخوردگی مفید هستند؟
برای این که سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفهاش که مبارزه علیه ویروسهای سرماخوردگی و آنفلوانزا است، عمل کند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت کند. از جمله منابع اصلی طبیعی تامینکننده ویتامین ث که در درمان سرماخوردگی موثرند عبارت اند از: – پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمهای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع کلم. د
ریافت زیاد و منظم ویتامین ث به کاهش بروز، شدت و طول مدت سرماخوردگی کمک میکند. – غلات سبوسدار و حبوبات، منابع غذایی خوب یکی از ویتامینهای گروه ب به نام پانتوتنیک اسید هستند. کمبود پانتوتنیک اسید، سبب بروز عفونتهای مکرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود. – سیر دارای آهن، روی و آلیسین است که سبب تقویت سیستم ایمنی و کمک به کاهش خطر عفونتهای ویروسی میشود. – ماهی قباد، قزلآلا، ساردین و ماهیهای روغنی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. همچنین تخم کتان، دانه کدو حلوایی و روغن شاهدانه نیز از دیگر منابع خوب امگا ۳ هستند – دانه کنجد، تخمه کدو حلوایی و آفتابگردان منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند.
تنها یک نوبت تزریق واکسن آنفولانزا خطر مرگ و میر این بیماران را به میزان چشمگیری کاهش می دهد به نظر دکتر برانکوموتنر سرپرست این گروه پژوهشی : تزریق واکسن آنفولانزا با افزایش گونه ای از سلول های دستگاه ایمنی موسوم به لیمفوسایتهای بی -احتمال پاره شدن و میزان بروز التهاب در دیواره رگها و در نتیجه احتمال بروز سکته های قلبی و مغزی را کاهش می دهد از این رو پژوهشگران استفاده از واکسن آنفولانزا را در فصل زمستان برای مبتلایان به سکته های قلبی و بیمارانی که تحت جراحی تعویض رگهای قلب قرار گرفته اند سودمند می دانند.